O dobrym oleju laurowym...

O dobrym oleju laurowym...

Olej laurowy spowalnia rozwój komórek czerniaka (raka skóry) oraz innych narośli komórek nowotworowych, wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz antyseptyczne. Doskonale sprawdza się w leczeniu łuszczycy, atopii, łojotoku, świerzbu, egzemy oraz grzybicy skóry. Wspomaga leczenie ran, owrzodzeń oraz miejsc po ukąszeniu owadów, a także pomaga w procesie leczenia trądziku. Bardzo dobrze dezynfekuje, oczyszcza, nawilża oraz wygładza skórę.

Można go również używać do mycia włosów. Olej laurowy zapobiega ich wypadaniu, stymuluje wzrost nowych oraz wzmacnia je i regeneruje.

Ma również działanie rozgrzewające dzięki czemu redukuje ból stawów i napięcie mięśniowe, dodaje energii i pobudza witalność.

Olej laurowy tłoczony jest na zimno (INCI: laurus nobilis oil), a pozyskuje się go ze świeżych dojrzałych owoców wawrzynu szlachetnego. Zawiera wiele cennych składników m.in. chlorofil, związki z grupy terpenów i przeciwutleniacze. Olej tej posiada bardzo lekką konsystencję, która doskonale i szybko wchłania się w skórę.